Nagel

Mycose/schimmelnagel.

Hoe het ontstaat


In principe is de nagel niet zo vatbaar voor schimmelinfecties. Bij een beschadiging van de nagel- nagelriem kan echter gemakkelijk een infectie optreden na bijvoorbeeld een trauma of door constante druk van het schoeisel op de nagelplaat. Daarnaast spelen ook hygiënische factoren zoals slecht ventilerend schoeisel en slecht afdrogen van de voeten een rol. Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel genoemd) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist.

Pedicura Voetverzorging

Ripperdastraat 30
9902 GP Appingedam
Tel: 06-21394685
pedicuravoetverzorging@gmail.com

Behandeling

Al het aangetaste weefsel waar de schimmel of gist in zit wordt zoveel mogelijk weg gefreesd. Ook een gezond stukje van de nagel wordt hierbij meegenomen, hier kunnen ook schimmelsporen inzitten. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het zich opnieuw gaat uitbreiden. Vervolgens wordt met een verantwoord natuurproduct de behandeling voortgezet.

Huid

Veel voorkomende huidproblemen bij de pedicure zijn voetschimmel en eczeem.

Voetschimmel

Voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels, die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen of die aan de voetranden zichtbaar zijn, jeukende blaasjes die op de voetzolen voorkomen.

Wat is de oorzaak van voetschimmel

De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de kwetsbare vochtige huid. Ook is een verstoorde zuurtegraad van de huid een ideale plaats waar de besmetting zich eenvoudig kan uitbreiden. Voetschimmel kan ervoor zorgen dat er schimmel in de nagel terecht komt, het is van belang de klachten te behandelen. Wanneer u komt voor een behandeling kan er besproken worden wat u kunt doen om de schimmel aan te pakken.

Eczeem

Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening en wordt ook wel dermatitis genoemd. Het is een (allergische) ontstekingsreactie van je huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor, in alle leeftijdsklassen en kan erfelijk zijn. Er zijn verschillende soorten eczeem. Tussen deze soorten bestaat verschil in ernst en het soort klachten. Sommige vormen zijn kortdurend en andere chronisch.

Een aantal soorten eczeem

• Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem). Dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een aangeboren overgevoeligheid. Vaak zie je in de familie ook andere allergische reacties.
• Contacteczeem. Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld planten, metalen, wasmiddelen en chemische stoffen die in contact komen met je huid.
• Dyshidrotisch eczeem. Dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een verstoorde zweetvorming het veroorzaakt blaasjes en veel jeuk, vooral aan handpalmen en voetzolen.
• Spatadereczeem. Deze vorm van eczeem komt voor op dezelfde plek als de spatader.
Als u last heeft van eczeem heeft u ook vaak last van een droge huid. Bij eczeem is het vochtverlies door je huid namelijk verhoogd en er zitten minder huidvetten in je huid, daarom goed om erop te letten dat je huid niet teveel uitdroogt. Wanneer u komt voor een behandeling kan er besproken worden wat u kunt doen aan de droge huid.